Yakın Doğu Üniversitesi, Avrasya Araştırmaları Merkezi, 6. Uluslararası Mevlana Sempozyumuna imza atıyor.

Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri kapsamında Kony, Selçuk Üniversitesi, ev sahipliğinde gerçekleşecek olan 6. Uluslararası Mevlana Sempozyumu, “Hz. Mevlana ve Medeniyetlerde Vefa” başlıklı etkinlik, Yakın Doğu Üniversitesi, Avrasya Araştırmaları Merkezi ile Selçuk Üniversitesi, Mevlana Ararştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle 10 -11 ARALIK 2019 tarihleri arasında yapılacaktır.

Bu bağlamda Yakın Doğu Üniversitesi ile Mohaghegh Ardebili (İran) Üniversitesi arasında 2015 yılndan beri yapılmış olan bineal anlaşma gereği bu kez edebi, kültürel etkinlik Konya, Selçuk Üniversitesi himayesinde gerçekleşmektedir. Yakın Doğu Üniversitesi, Avrasya Araştırmaları Merkezi bilim, kültür ve edebiyat alanlarında 2015 yılından itibaren faaliyete başladığın beri gerek yurtiçi gerekse yurtdışı üniversite ve bilimsel kuruluşlarla sanat, edebiyat, kültür, tarih alanlarındaki araştırmalar ortamları sağladığı gibi bilimsel çalışmaları da İran, Türkiye, Azerbaycan, Irak, Pakistan ve Bosna Hersek üniversiteleriyle sürdürmüştür. Bundan önce yapılmış olan kongre ve sempozyumların bildirileri yayınlanarak gelecek kuşaklara ışık tutmaktadır. 2018 yılında Konya, Selçuk Üniversitesi, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ile imzalanmış olan anlaşma gereği bilimsel, kültürel alanlarda işbirliği yapılmakta ve 6. Uluslararası Mevlana Sempozyumu ise bu doğrultuda gerçekleşmektedir.

Yakın Doğu Üniversitesi, Avrasya Araştırmaları Merkezi başkanı, Prof. Dr. Ghadir Golkarian sempozyumla ilgili açıklamalarında yapılacak sempozyumun konu ve bilidiri içeriklerinin çok boyutlu anlayış ve bakış açısını vurgularken şu ifadelerde bulundu.  Golkarian, “6. Uluslararası Mevlana Sempozyumda Mevlana’nın günümüze ışık tutan birçok sözü ve anlatıları katılımcıların sunacakları bildirilerde yer verilmiştir. Bu bağlamda elimize ulaşmış olan bildirilerin değerlendirme aşamasındaki analizler bu gerçeği ortaya koymakta, gerçekten de konuların ne kadar engine bilgilere dayalı olarak akademisyenler tarafından hazırlandıklarını görmekteyiz.  Günümüz koşulların ağır ve çileli gidişatına bakıldığında, Mevlana’nın sözleri ve anlatılarındaki insan-toplum sorumluluğu ve medeniyetlerin pozitif anlayış ve diyalog yoluyla gerek politik, gerekse sosyal alanlarda sorunların çözümündeki nitelik ve nicelikler bilim insanlarının odak noktalardır.”dedi.

Sempozyuma Türkiye, KKTC, İran, Azerbaycan, Pakistan, Hindistan ve Balaknlardan katılmış olan akademisyenlerin yanı sıra Mevlana ile ilgili araştırmacı ve bilim insanları da Konya’da bir araya gelecekler.